Psychomotorische therapie

Psychomotoriek is een deeldomein van de klassieke kinesitherapie. Daar waar de kinesitherapie zich richt op de revalidatie van spier-, zenuw- en beenderstelsel, richt de psychomotorische therapie zich op de ontwikkeling van het kind in zijn geheel.

Motorische basisvaardigheden als rollen, sluipen, kruipen, stappen,… gaan vooraf aan de meer complexe vaardigheden zoals fietsen, zwemmen, balsporten, dansen… Aan een goede fijn-motorische ontwikkeling gaat een goede manipulatie en coördinatie van beide handen vooraf.

In de psychomotorische ontwikkeling gaan denken, handelen en voelen samen. Het kind bouwt door te bewegen een goede lichaamskennis op, het leert de wereld rondom zich beter begrijpen en plannen. Een goed lichaamsbesef, oriëntatie in de ruimte, ruimtelijk visuele vaardigheden, ruimtelijke structuratie, tijdsperceptie,.. zijn belangrijke aspecten om de complexere schoolse vaardigheden als schrijven, lezen, rekenen,…vlotter te laten verlopen.

juliette.jpg

“Professioneel en gedreven, maar tegelijk hartelijk en warm”

“Nadat we de diagnose kregen dat onze dochter Juliette met een mentale en motorische beperking kampt, kwamen we bij Karolien terecht. Professioneel en gedreven, maar tegelijk hartelijk en warm leerde ze Juliette haar eerste pasjes zetten. Terwijl specialisten twijfelden of ze ooit zou kunnen stappen, slaagde Karolien hierin met veel moed, geduld maar vooral door haar enorme vakkennis. We zijn Karolien eeuwig dankbaar voor hetgeen ze voor onze dochter gedaan heeft!”

— Kristophe & Mariska T. - V.R. uit Gavere

Karolien voelde ons zoontje perfect aan

Karolien voelde ons zoontje perfect aan en zorgde ervoor dat hij met veel plezier naar iedere afspraak ging! (Fijne motoriek). We kregen steeds een heel professionele uitleg en feedback! Ook voor mezelf (nekproblemen) kan ik steeds bij haar terecht: zeer flexibel in het maken van afspraken en efficiënt in de behandeling. Kortom: een aanrader voor het ganse gezin!

— Nancy D. uit Oudenaarde

Testing

Zowel actuele psychomotorische als motorische tests kunnen op vraag van uw behandelende arts uitgevoerd worden.

Om de motorische en psychomotorische mogelijkheden van uw kind in kaart te brengen kan uw kind ook bij aanvang van de therapie getest worden in functie van het al dan niet opstellen van een doelgericht therapieplan.

De gebruikte tests worden erkend door het RIZIV en worden regelmatig up-to-date gehouden, bijv.: Movement ABC, VMI Beery, SOS-2-VL (systematische opsporing schrijfproblemen).

kinestiterapie_psychomotoriek.jpg

Heeft u een vraag over psychomotorische behandeling van uw kind? Aarzel niet om mij te contacteren. Ik adviseer u graag.